Hamileler için Haklar
Ülkemizde yasalar hamile olan kadın çalışanlar için bazı haklar sunar. Bu haklar çalışma koşullarını, gece çalışmasına zorlama yasağını, çalışma saati kısıtını ve doktor muayenesi iznini kapsar. Aşağıda detaylarını bulabilirsiniz.
Çalışma Koşulları
Gebeliği konusunda işvereni bilgilendirdikten sonra çalışma koşullarında işverence değerlendirilir. Gebe çalışana uygun önlemleri alır.
Değerlendirme sonuçları, gebe veya emziren çalışan için sağlık ve güvenlik riskini veya çalışanın gebeliği veya emzirmesi üzerindeki bir etkiyi ortaya çıkardığında işveren, ilgili çalışanın çalışma koşullarını ve/veya çalışma saatlerini, çalışanın bu risklere maruz kalmasını önleyecek bir biçimde geçici olarak değiştirir.
Çalışma koşullarının ve/veya çalışma saatlerinin uyarlanması mümkün değilse, işveren ilgili çalışanı başka bir işe aktarmak için gerekli önlemleri alır.
Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmaz. Başka bir işe aktarılması mümkün değilse, çalışanın sağlık ve güvenliğinin korunması için gerekli süre içinde, isteği halinde çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ücretsiz izinli sayılması sağlanır. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Gece Çalışması
Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.
Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz.
Çalışma Saatleri
Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Gebe Çalışanın Doktor Muayenesi İzni
Gebe çalışanlara gebelikleri süresince, periyodik kontrolleri için ücretli izin verilir.