Bakıcı Desteği/Çalışan Anne Desteği EDU-CARE II
Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen EDU-CARE II Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir pilot illerinde uygulanan bu proje başvuran ve hak kazanan ile sigortalı annelere aylık 325 Euro mali destek sağlamayı amaçlanmaktadır.
Kadınların işgücüne katılımını ve çalışan kadınların kayıtlı istihdamını desteklemek, anne olan kadın çalışanların iş gücü piyasasından uzaklaşmamasını sağlamak gibi amaçları olan bu projeye kimler başvurabilir?
0-24 ay arası çocuğu olup, çocuğunu baktırmak üzere eğitimli bir bakıcıyı sigortalı olarak istihdam eden ve kendisi hizmet akdiyle bir işverene bağlı olarak tam veya yarı zamanlı çalışan anneler Çalışan Anne Desteğinden faydalanabilecektir. Proje Temmuz 2025’e kadar devam edecek olup bu süreçte eğer çocuğunuz 2 yaşını geçmemiş ise başvuru yapabilirsiniz.
Sağlamanız gereken başvuru kriterleri şu şekildir :
-Tam zamanlı çalışıyor iseniz bir eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırmanız,
-Yarı zamanlı çalışıyor iseniz bir eğitimli çocuk bakıcısını yarı zamanlı sigortalı olarak çalıştırmanız,
-SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamanız,
-Bakıcınızın ücretini en az asgari ücret düzeyinden ödemeniz (yarı zamanlı çalışan bakıcılar için asgari ücretin yarısı kadar)
-Proje kapsamında bakıcı olarak çalışmıyor olmanız gerekmektedir.
Projede yer alan “Eğitimli bakıcı” statusu için bakıcınızın 0-36 aylık çocuk bakımını kapsayan (en az 80 saatlik), MEB, İŞKUR, MYK veya üniversite onaylı sertifika ya da lise ve üniversitelerin ilgili bölümlerinden diploma sahibi olması gerekmektedir.
Nasıl başvurulur?
E-devlet sisteminiz üzerinden arama kısmına “Eğitimli Çocuk Bakıcıların Teşvik Yoluyla Kayıtlı kadın istihdamının Desteklenmesi Projesi” yazılarak veya www.sgk.gov.tr sitesinden ön kayıt yapılmalıdır. Sistem, sizden ön kayıt sırasında kesin kayıt randevusu oluşturmanızı isteyecektir. Eğer istemediyse yedek listesine alındığınız anlamına gelir. Yedek listede yer alan anneler, daha sonra boş kontenjan oluşması durumunda, ilan veya SMS yoluyla bilgilendirilerek davet edilecek, sırayla ve kontenjanlar dahilinde kesin kayda alınabilecektir.
Kesin kayıt öncesi 4/a sigortalısı olarak bir işverenin yanında çalışmaya başlamış olmanız şarttır. Yani, çalışmaya başladığınıza dair işe giriş bildiriminizin, kesin kayıt randevu gününden en geç 1 gün önce, işvereniniz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmış olması gerekmektedir. Kesin kayda gelirken çocuğunuz için eğitimli bir bakıcı bulmuş olmanız gerekmektedir. Size verilen kesin kayıt tarihinde çocuk bakıcınızı Ek-9 kapsamında tam zamanlı olarak sigortalı yapmalısınız (yarı zamanlı çalışan anneler yarı zamanlı bakıcı istihdam edebilirsiniz). Kesin kayıt için; başvuru yaptığınız ildeki proje ofislerine gitmelisiniz.
Mali destek, çocuk 36 ayı doldurduğunda (36 ay dahil) sona erecektir. Denetimlerde bakıcı çalıştırılmadığı ya da işten çıktığı veya çıkarıldığı tespit edilirse mali destek durdurulacaktır.
Anne işten çıkarsa/çıkarılırsa iki aylık süre tanınır. Bu süre içerisinde, İŞKUR üzerinden iş araması ve bu durumu ilgili Proje Ekibine bildirmesi kaydıyla asil listede kalmaya devam eder. İki aylık süre sonunda anne iş bulamazsa asil listeden çıkarılır.
Bakıcının çalışma durumunun sonra ermesi halinde ise, anneye çocuk bakıcısı bulması için bir aylık süre tanınır. Bu süre içerisinde, çocuk bakıcısı araması ve bu durumu ilgili Proje Ekibine bildirmesi kaydıyla asil listede kalmaya devam eder. Bir aylık sürenin sonunda annenin çocuk bakıcısı bulamaması durumunda anne asil listeden çıkarılır.
<<Daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için EDU-CARE II proje web sayfası linki>>