8 Adımda Çocuğunuz İçin Birikim Planı
Tüm ebeveynler imkanları dahilinde çocuklarının geleceği için bugünden hazırlık yapmak ister. Çocuklu yaşamın zaten artırdığı günlük masraflar, çocukların gelecekteki eğitim masrafları, çocuğumuzun ileride finansal olarak zorlanmaması için oluşturulacak birikim hesapları gibi bugünden önlem alınacak konular hakkında bilgi sahibi olmak ve birikim planı yapmak bu hazırlığın ilk aşamasıdır.
Birikim planları, çocuğunuzun geleceği için güvenli ve istikrarlı bir temel oluşturmanıza yardımcı olur.
Çocuklarının geleceği için birikim yapmak isteyen ebeveynlerin bu süreçte dikkate alabileceği adımlar:
1- Hedef Belirleyin
Öncelikle çocuğunuzun geleceği için hangi alanda birikim yapacağınıza karar verin. Örneğin eğitim masrafları, üniversite masrafları, gelecekteki uzun vadeli birikimi gibi. Bu hedef doğrultusunda birikim yapacağınız yatırım hesabını daha kolay ve doğru şekilde seçebilirsiniz.
2 – Düzenli Birikim Yapın
Düşük bir miktar bile olsa her ay belirli bir tutarı seçtiğiniz yatırım hesabına aktarın. Bu şekilde birikimlerinizi düzenli hale getirin.
3 – Uygun Vadeli Mevduat Hesabını Seçin
Birikim için vadeli mevduat yöntemini tercih ediyorsanız 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl gibi seçeneklerden, düzenli birikim planınıza uygun olan vade ve faiz oranını seçin. Bankaların sunduğu faiz oranlarını karşılaştırın ve daha yüksek getirili bir bankayı tercih edin. Bazı vadeli hesaplar belirli bir alt limit ister. Bu limitlere dikkat edin.
4 – Faiz Getirisini Yeniden Değerlendirin (Bileşik Faiz Avantajı)
Vade sonunda faiz getirisini ana paranıza ekleyip yeniden vadeye koyarak bileşik faiz avantajından yararlanın. Bu yöntem, kazancınızı katlamanızı sağlar ve uzun vadede daha yüksek birikim oluşturur.
5 – Birikim Hesaplarını İnceleyin
Bazı bankalar, çocuklar için birikim hesapları sunar. Çocuk birikim hesapları ve eğitim hesapları düşük başlangıç tutarları ve düzenli ödeme teşvikleriyle ebeveynlere esneklik sağlar. Bankalar genellikle bu hesaplardaki birikimleri yatırım fonları ile değerlendirir ve size getiri sağlar.
6 – Altın ve Döviz Mevduat Hesaplarını Düşünün
Altın veya döviz mevduat hesapları da çocuğunuzun geleceği için iyi bir alternatif olabilir. Bankaların sunduğu altın hesapları ile hiçbir hırsızlık, kayıp vb. riske girmeden güvenle istediğiniz tutarda altın birikiminizi gerçekleştirip değer artışlarından faydalanın.
Vadeli döviz hesapları ile de döviz birikiminizden faiz kazancı elde edebilirsiniz.
7 – BES Hesapları ile Devlet Katkısı Avantajından Yararlanın
BES hesaplarında %30 oranında devlet katkısı bulunur. Bireysel Emeklilik Sistemi planları içerisinde birikim yapmaya karar verirseniz sisteme yapacağınız ödemelere devlet de %30 oranında katkı sağlar. Bu sayede yatırımlarınızı artırın. BES planlarında birikimler yatırım fonları ile değerlendirilir. BES sisteminizdeki fonlarınızı takip edin ve güncelleyip birikimlerinizin çoğalmasını sağlayın.
8. Yatırım Fonlarını ve Hisse Senetlerini Değerlendirin
Fonlar genellikle farklı sektörlerden, ülkelerden ve varlık türlerinden (hisse senetleri, tahviller, emtialar vb.) oluşan geniş bir portföyü içerir. Bu sayede yatırım riskinizi azaltın. Dilediğiniz tutar ile fonlar veya fon sepetlerine yatırım yaparak hedeflerinize ve risk toleransınıza uygun yatırım fon seçin.
Hisse Senedi yatırımlarınız ile şirketlerin büyümesinden ve kâr paylarından (temettü) faydalanın. İhtiyaç duyduğunuzda, hisse senetlerinizi kolayca nakde çevirin. Farklı sektörlerden ve ülkelerden şirketlere yatırım yaparak portföyünüzü çeşitlendirin. Bu, risklerinizi dağıtarak daha dengeli bir portföy oluşturmanıza yardımcı olur. Bazı şirketler düzenli olarak temettü (kâr payı) öder. Bu, hisse senetlerinden düzenli bir nakit akışı sağlayarak pasif gelir elde etmenizi sağlar.
Hisse senetleri ve yatırım fonları, piyasa dalgalanmalarına karşı hassastır. Bu nedenle yatırım yaparken ilgili alanlarda bilgi sahibi olmaya ve kayıplar konusundaki hassasiyetinize dikkat edin.